UPS Yedekleme Süresi

Bilgi merkezimizi nasıl kullanacağımızla ilgili basit talimat:

Belirli bir işlevi veya durumu merak ediyorsanız, toplam sahip olma maliyeti veya UPS bip sesi gibi anahtar kelimeleri girerek Arama çubuğumuzu kullanabilirsiniz, ardından liste ile ilgili bir makale göreceksiniz.

Ayrıca makalemizi, hangi konunun sizi daha çok ilgilendirdiğine veya deneyiminizin düzeyine göre (başlangıç veya ileri düzey kullanıcı) kategorilere göre de okuyabilirsiniz.

UPS Yedekleme Süresi

UPS yedekleme süresi, yükün güç tüketimine ve pilin kapasitesine bağlıdır. Bildiğimiz gibi güç birimi W (Watt), pil kapasitesinin birimi Wh (Watt-saat) dir. Bu birimler, yük güç tüketimi ve pil kapasitesinin temel ilişkisini, ayrıca verimlilik ve pil deşarj eğrisini gösterir, yedekleme süresini tahmin edebiliriz.

Yükün güç tüketimi: Birden fazla cihazınız varsa lütfen yükün tüm tüketimini toplayın. Çoğu cihaz, belirtilen gücü istikrarlı bir şekilde tüketmez. Bunun yerine, genellikle zaman zaman farklı güç tüketirler, farklı çalışma modlarında gücü anlamak için cihazların belgesine bakmak daha iyidir. Ardından, yükün toplam gücünü tahmin edin. Bu değer hesaplama için ilk adımdır.

İkinci olarak, aldığınız yükün gücüne göre KGK’nın verimini kontrol edin. Bu iki değeri kullanın, ihtiyacımız olan gerçek gücü pilden alabiliriz:

Pil çıkış gücü = Verimlilik X Yük gücü
Belirtildiği gibi, pil kapasitesi Wh cinsinden açıklanmıştır. Lityum iyon pil için bu değeri kullanabilir ve yedekleme süresini hesaplamak için DoD’yi (Deşarj Derinliği) dikkate alabiliriz:
Yedekleme süresi = (Pil kapasitesi X DoD)/(Pil çıkış gücü)
Örneğin, toplam yük gücü 1000W, 1000W’da UPS verimliliği %90, akü 200Wh, DoD %90’dır. O zaman yedekleme süresi 9 dakikanın üzerindedir:
200Wh*0,9/(1000W/0,9)*60(dak/sa) = 9,72 dakika
Aşağıdaki parametreler nedeniyle genellikle hesaplanan değerin doğru yedekleme süresi olduğunu düşünmeyiz:

Yük gücü belgede tam olarak gösterilmez ve çalışma modlarına bağlı olarak zaman zaman değişir
Çalışma ortamı, özellikle sıcaklık pil kapasitesini etkiler.

Bildiğimiz gibi, UPS, şebeke kesildiğinde güç kaynağını güvenceye almak için satın alınır. Uygulamada, insanlar UPS’i hedeften daha fazla yedekleme süresi ile satın alır. Bunu göz önünde bulundurarak, çok doğru bir hesaplanmış yedekleme süresi elde etmek gerekli değildir.

En popüler UPS aküsü kurşun asittir. Ne yazık ki, özelliklerinden dolayı kurşun asit pilin yedekleme süresinin hesaplanması, lityum iyon pil gibi doğrudan değildir. Kurşun asit akü, sabit olmayan, hatta formülle tarif edilemeyen, farklı çıkış güçlerinde farklı kapasiteler gerçekleştirir. Pratik yol, pil üreticisi tarafından sağlanan deşarj tablosunu kullanmak, beklenen çıkış gücünü almak ve yedekleme süresini almak için tabloya bakmaktır.

İşte kurşun asitli akü deşarj tablosuna bir örnek. Bu sayede, farklı çıkış gücündeki kapasitelerin farkını öğrenebilirsiniz.

91Ah @688W: 688(W)*2(dk)/60(dk/saat)/12(V) = 1,91Ah
25Ah @50W: 50(W)*90(dk)/60(dk/saat)/12(V) = 6.25Ah

İnsanlar bir UPS satın almayı düşündüklerinde her zaman kilit soru budur. Doğru UPS ve aküyü seçmek için yük tipini ve yük gücünü dikkate almamız gerekir.

Yük tipi: dirençli veya endüktif yük. Dirençli yük, tepe gücü ve ortalama gücü tahmin etmek ve buna göre uygun UPS’i seçmek için doğrudandır. Endüktif yük farklı olmakla birlikte, nominal gücün birkaç katı tepe gücü alır ve tepe gücü ilgili belgelerde ele alınabilir veya alınmayabilir. Motorlar en popüler endüktif yüktür, tepe gücü nominal gücün 4 ila 7 katı, bazıları daha da yüksek olabilir. Bu nedenle, bazı cihazlarda tepe gücünü azaltmak için yumuşak başlatma kontrol devreleri bulunur.

En yüksek güç: çoğu cihaz, çalışma, boşta, uyku ve uyanma gibi birkaç farklı modda çalışır. Daha fazla mod, çalışırken bile, tam hızda, yarı hızda vb. Farklı güç tüketimi olabilir. UPS’in birkaç farklı cihaz sağlaması planlanıyorsa, durum daha karmaşık hale gelir. Güvenli yol, tüm cihazların tepe gücünü toplamak ve ardından nominal çıkış gücü, yükün tepe gücünden %10 daha fazla olan bir UPS seçmektir.
Ortalama güç: Yedekleme süresi tahmininin ana faktörü ortalama güçtür. Tepe güç süresi çok kısaysa, tahmin için göz ardı edilebilir.

Bazen ortalama güç, güç tüketimi durumunu ifade edilen kelimeler gibi ifade etmez.

 

 

 

 

 

Günün 24 saati ortalamasını kullanırsak, bu örnek için yaklaşık 5500W elde ederiz. Ancak, 8:00 ile 12:00 arasında, güç ortalamanın çok üzerindedir. Sabah elektrik kesilirse, yedekleme süresi beklenenden çok daha az olacaktır. Bu nedenle, ortalama aralığın nasıl seçileceği de karmaşıktır, talebi dikkate almak gerekir.

Uygulamanın tüm durumunu değerlendirdikten sonra uygun tepe gücü ve ortalama güç elde edebilirsiniz. UPS’i seçmek için en yüksek gücü ve pili seçmek için ortalama gücü kullanın.

2. Hesaplanan yedekleme süresi neden doğru değil?

Hesaplanan yedekleme süresi, belirli sabit parametrelere dayanır ve gerçek dünyada zaman zaman değişir.

  1. Yük gücü belgede tam olarak gösterilmez ve çalışma modlarına bağlı olarak zaman zaman değişir
  2. Çalışma ortamı, özellikle sıcaklık pil kapasitesini etkiler
  3. Bildiğimiz gibi, UPS, şebeke kesildiğinde güç kaynağını güvenceye almak için satın alınır. Uygulamada, insanlar UPS’i hedeften daha fazla yedekleme süresi ile satın alır. Bunu göz önünde bulundurarak, çok doğru bir hesaplanmış yedekleme süresi elde etmek gerekli değildir.

Hesaplanan yedekleme süresi, belirli sabit parametrelere dayanır ve gerçek dünyada zaman zaman değişir.

  1. Yük gücü belgede tam olarak gösterilmez ve çalışma modlarına bağlı olarak zaman zaman değişir.
  • Çalışma ortamı, özellikle sıcaklık akü kapasitesini etkiler.
  • Bildiğimiz gibi, UPS, şebeke kesildiğinde güç kaynağını güvenceye almak için satın alınır. Uygulamada, insanlar UPS’i hedeften daha fazla yedekleme süresi ile satın alır. Bunu göz önünde bulundurarak, çok doğru bir hesaplanmış yedekleme süresi elde etmek gerekli değildir.

E-Bülten

FSP Turkey yeniliklerinden haberdar olmak ister misiniz?
Invalid or empty email
You have successfully subscribed to the newsletter.
Something went wrong. Your subscription failed.
FSP Turkey
Çağrı Merkezi
+90-212 232 48 68
+90-212 652 48 68
info@fspturkey.com
Yenibosna Merkez Mah.
Ladin Sok. Terziler Sit.
No:20 K:3 D:320 Bahçelievler/İstanbul

Copyright 2022 © FSP Turkey Dış Tic. Ltd. Şti. Tüm hakları saklıdır.